LE'SANDA SWEET FOUNDATION [ FOUNDATION VIRAL MASA KINI ]

Friday, 16 June 2017

Sup Spegeti untuk AQil Qila

Penulis : emma diana Masa : Friday, June 16, 2017 Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum Hai semua . Malam ni emma nak create 1 lagi story . ha jeng jeng jeng . 

Tapi harini emma nak share resepi yang simple kalau malas nak masak macam emma ni . Kih kih kih . 

Tak tak , Sebenar nya emma buat sup spegeti ni sebab ema tengok anak buah macam dh bosan makan nasi . Simptom2 bosan dia tu terserlah . Hahaha bila ema sediakan nasi + ayam guring + sayur campur ( carrot , brokoli , ayam potong dadu ) selang 3hari sekali , bila kali ketiga hari nya tu dia dok kuis2 nasi . Nampak bosan nya tu . Mungkin nak tukar selera kot kan ?

Dan ema dah berjaya buat selera depa bangkit . Apa susah Buat lah sup spegeti . Haaa nak tau resepi ?? Jom terjah lagi entry ni sampai la kesudahan nya okay ? Hihi . Ni resepi sendiri . kena tekak sedap la . jenis yang xkena tekak maaf la ya . 

 
okay 
🌸 Bawang merah kecik 2biji dihiris
🌸 Bawang putih 1biji dipotong dadu
🌸 Lada hitam dalam 5biji ditumbuk hancur
🌸 Cili merah(kecil) dihiria halus (emma hiris tak halus tu)

 

🌸 Bebola ayam 6biji dipotong 4

 

🌸 Jangan lupa bahan utama . Spegeti 

Cara memasak 

 

Panaskan periuk dan letak sedikit minyak sahaja . Jangan bnyak2 

 

tumis semua bahan sehingga garing

 

masukkan bebola . goreng jugak bebolanya . tpi jngn smpai garing . biar sebati dengan rempah tadi 

 

Masukkan 2 cawan air. ema selalu guna air masak . biar cepat menggegak hihi . 

 

emma letak perisa tambahan sedikit . taknak letak pun tak apa . 

 

jangan lupa garam ya . secukup rasa . jangan masin sgt . xsedap nanti . 

 

Akhir sekali siap . jangan lupa hidang buat yang tersayang ya . simple dan cepat . 

 

Nyummy ! TQ makngah 🤗

Okay tak ? senang tak ? kalau ade bgn2 korang nak tambah mcm udng ke, boleh jer . 

Selamat mencuba gais 🤗

No comments:

Post a Comment