LE'SANDA SWEET FOUNDATION [ FOUNDATION VIRAL MASA KINI ]

Sunday, 7 August 2016

POKEMONTEL GO !! KORANG DAH BOLEH UNINSTALL

Assalamualaikum !
Harini penuh HOME Line facebook emma naik cerita tentang pokemon go ni . Emma mulanya xamik tahu tapi emma ade nampak 1 status rakan fb ( memuat naik gambar screenshoot)
) wall facebook nya . menunjuk kan masjid untuk di serang , lebih kurang mcm tu la , emma pun xpaham sangat cumanya dia nampak mcm gangguan la..
nampak tak mcm ade gambar enime rakan rakan pokemon untuk kite attack tu . ha lebih kurang mcm tu la , so korang dh boleh uninstall game tu allrigh ? bukan xkasi korang main game tu , meh baca share sependapat emma copy paste ni . tapi logik la kan..



Pasal Pokemon Go ni. Harap baca mintak maaf banyak lah. Diaorang cakap haram diaorang ada bagi reason. Bacalah dulu. Dulu orang pun paranoid jugak waktu first FB Messenger keluar sebab FB Messenger mintak permission macam-macam yang boleh jadi potential spying apps. Pokemon Go ni memang guna GPS dan submit data-data koordinat pada server. Jadi ada potensi data-data ni boleh diguna untuk "menjajah" negara tanpa kita sedar. Macam kereta Google Maps yang lalu depan rumah kamu tu, dia rekod gambar dan koordinat hampir seluruh Malaysia. Cuma beberapa lokasi seperti military base tak dibenarkan masuk. Tapi kalau ada orang main pokemon dalam military base? Kereta Google Maps pun tak masuk dalam rumah kamu, tapi kalau kamu main Pokemon Go dalam rumah? Dalam bilik? Data tu dah berpotensi untuk dibuat maps yang lebih detail, dengan koordinat GPS dan gambar sebab kamu dah bagi permission untuk app ni guna kamera kamu dan hantar pada server di luar negara. Kamu rasa pelik macamana Facebook boleh kenal rupa kamu dalam gambar walhal kamu tak tag pun kan? Sebab teknologi begitu dah ada! Facebook dah ada data wajah kamu. Kali ini kamu dengan rela hati tangkap gambar bilik tidur kamu berserta koordinat. Banyangkan 1 juta orang participate untuk main Pokemon Go. Lama kelamaan data Pokemon Go akan jadi lebih lengkap untuk memetakan seluruh negara Malaysia, luar dan dalam rumah. Bayangkan: Gambar dalam rumah kamu, geotagged, simpan di server luar negara. Rasa tak selamat? Kamu sendiri yang bagi kebenaran waktu nak Install. Kalau dulu nk target musuh cuma guna google map je..tu pon nmpk dari atas.. x nmpk rupa banggunan.. di kata kan us kesan saddam hussein dan mmbunuhnya dengan apps ini..
Next, ada google street view..nampk laa segala bentuk bnggunan ada atas jalan..
Privacy dh mula terganggu..
Skrg ni..dgn pokemon go, boleh nampak view dlm banggunan..reka dlman dll.. bygkn klu markas askar, bggunan2 penting dan sulit, tp staff2 dok main pokemon dalam tu.. kita syok berjalan keliling sana sini tngkap pokemon..tp x sedar kita sbnrnya bg mklumat pd musuh..
syok laa musuh2.. free2 je kita sebar mklumat rahsia.. musuh x mintak..kita yg bgi.. xpyh pakai spy dah.. pemain pokemon go adalah spy disesuatu tempat..
Jgn lupa..pokemon go menggunakan live view n live streaming.. on the spot je musuh boleh tahu byk pkra dalamn yg ada.. ;)

#MogaBermanfaat


1 comment:

  1. selamat tak minat main game..hehhe..

    www.ceritaejoy.com

    ReplyDelete