Followers yang baik hati

IKLAN

IKLAN

Tuesday, 7 July 2015

Mudahnya Solat

Penulis : emma diana Masa : Tuesday, July 07, 2015 Comments : 6 Labels :








[#MudahnyaSolat] "Alhamdulillah sekarang ni nak solat dimana-mana pun tiada masalah #HijabTelekung2in1bantu saya bersiap untuk bersolat kurang dari 1Minit" ~ Puan Azie, Banting Selangor #testimoniReadySolat 
.
.
Mengapa orang islam perlu Solat? 
.
.

===
Huraian Hadith:
===
1. Solat merupakan tanda pertalian terus seorang hamba dengan Allah. Islam memfardhukan ke atas umatnya melaksanakan solat wajib sebanyak lima waktu sehari semalam.

2. Solat merupakan tiang agama.Oleh itu sesiapa yang mengerjakannya bermakna ia telah menegakkan agamanya. Manakala orang yang meninggalkannya bermakna ia telah meruntuhkan agamanya.

3. Bagi orang yang meninggalkan solat disebabkan malas atau sengaja hukumnya adalah fasik dan telah melakukan dosa besar iaitu mengabaikan salah satu daripada Rukun Islam.

4. Sebagaimana yang ditetapkan oleh Islam bahawa solat wajib mesti dilakukan dalam apa keadaan sekalipun, maka solat wajib yang ditinggalkan dianggap sebagai hutang yang mesti dilangsaikan sebagaimana resminya setiap hutang itu wajib dibayar. Maka apabila sedar tentang kesilapan masa lalu, seorang muslim itu hendaklah segera bertaubat dan mengqadha' solatnya yang tertinggal itu. - Sumber oleh JAKIM, Ogos, 2008
.
.
#SharingIsCaring
#ILuvIslam
www.readysolat.com

6 comments:

  1. Replies
    1. Cantik .. Islam itu mudah kan ? . ILOVEISLAM

      Delete
  2. alhamdulillah.. cantiknya..mudah nak pakai dan bawa berjalan2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a saya pun tertarik dengan design nya , mudah , islam tu mudah :)

      Delete
  3. Orang kata untuk ibu yang jaga anak, kalau tak sempat nak solat boleh qada. Nak nak waktu maghrib sebab pendek kan. Alhamdullilah setakat ni tak pernah lagi tinggal solat sebab jaga anak walaupun most of the time saya jaga anak sorang-sorang je.

    Jemput join giveaway http://www.fadzirazak.com/2015/07/giveaway-blog-fadzi-razak-launch-2015.html. 12 pemenang dicari!

    ReplyDelete
  4. Cantiknya tudung telekung ni..

    ReplyDelete

Exchange Link?