LE'SANDA SWEET FOUNDATION [ FOUNDATION VIRAL MASA KINI ]

Wednesday, 14 May 2014

Tips Nak Baby Comel

Penulis : emma diana Masa : Wednesday, May 14, 2014 Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum ! 
Hai ! xcited pulak kite nak open cter ni , hehehe

Alhamdulillah diberi kekuatan lagi untuk mengupdate blog kite y buruk ni hehehe..

amboi Title rini mcm ape je , InsyaAllah 1Day, Sedang amalkan walaupun masih tak punya rezki lagi . jum bace bawah ni ..

3 Tip Untuk Mendapatkan Anak Yang Comel 
*hehehe xcited senanya ni :)*

Setiap ibu yang bakal melahirkan anak inginkan anak yang dilahirkan sihat dan comel. Terdapat beberapa kaedah yang boleh diambil berdasarkan petua serta amalan orang dulu-dulu mendapatkan anak yang comel.

1. Mengambil makanan yang berkhasiat

Terdapat beberapa petua yang mengatakan bahawa makanan adalah punca yang menentukan warna kulit anak yang dilahirkan. sebagai contoh, karot baik diamalkan kerana mengandungi vitamin A yang baik untuk memperbaiki penglihatan dan mencantikkan kulit.

Minum air soya kerana dikatakan kulit anak akan menjadi cerah (wallahu'alam). Selain itu, makanan-makanan seperti kurma, delima, kismis dan zaitun baik untuk kandungan dan juga ibu.

2. Jaga mulut dan kelakuan

Si ibu perlu mengawal emosi dan tingkahlaku semasa mengandung. Ada kalanya apa yang kita nampak dan sebut akan mempengaruhi anak yang dilahirkan nanti.

Maksudnya di sini ialah si ibu tidak boleh sewenang-wenangnya berkata-kata yang elok kepada orang lain malah kepada haiwan sekalipun. Si ibu tidak boleh sesekali memukul haiwan kerana dikhuatiri akan terkena 'kenan'.

Walaupun sukar untuk membuktikan kejadian ini, namun banyak kes yang dilaporkan mendapati kenan adalah berhubung kait dengan perkara yang tidak elok yang disebutkan dan dilakukan oleh si ibu semasa mengandung.

3. Amalkan membaca al-Quran

Membaca al-Quran bukan sahaja dapat menenangkan hati malah dengan alunan bacaan-bacaan tersebut, otak bayi akan dapat berhubung dengan baik semasa di dalam kandungan.

Perlu diingat bahawa bacaan al-Quran bukan hanya terhad semasa mengandung sahaja tetapi perlu diteruskan setelah bersalin nanti.

Beberapa surah-surah yang boleh diamalkan semasa mengandung adalah:

Surah Yusuf - untuk mendapatkan anak yang comel dan berakhlak mulia.
Surah Luqman – untuk mendapatkan anak yang cerdik.
Surah Maryam
– untuk memudahkan bersalin

No comments:

Post a Comment