LE'SANDA SWEET FOUNDATION [ FOUNDATION VIRAL MASA KINI ]

Tuesday, 14 January 2014

"Salam Maulidur Rasul.

Penulis : emma diana Masa : Tuesday, January 14, 2014 Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum ! 

 - Sahabat blogger , Teman2 facebook kalau sempat menyinggah , Kawan2 Twitter yang budiman baca entry ni, Bunga2 taman di Instagram yang Open link ni and bace entry ni :) kawan2 y telah bukak link ni ! jum hari ni bace dan terus bace k ? lepas bace cer tinggalkan jejak anda di cbOx kat sebelah tu k ? ambopi mukaddimah emma panjang nya kn ?ok ok dah jangan cerita bukan2 lagi. hari ni emma nak update sikit tentang cinta hati emma yang kekal sehingga kini iaitu Nabi Muhammad SAW :)

 - Jum sebelum teruskan mmbace entry ni kita selawat dulu jum? Byk2 kita berselawat ke atas baginda



"Hasbi Rabbi Jalallah.. Maafi Qalbi Ghairullah.. 
Nur Muhammad Salallah.. Laa ilaa ha ilallah 3x Muhammadur Rasullullah" 


BIODATA RASULULLAH SAW
NAMA : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib.
TARIKH LAHIR : Subuh Isnin,12 Rabi'ulawwal bersamaan 20 April 571 Masehi Tahun Gajah.
TEMPAT LAHIR : Rumah Abu Talib,Maakatul Mukarramah.
Gelaran: AL AMIN
-Pengasuh Pertama: Ummu Aiman
-Ibu Susu Pertama: Thuwaibatul Aslamiah -Ibu Susu Kedua: Halimah As Saadiah.
Isteri-Isteri Rasulullah : 1] Khadijah bt Khuwailid. 2] Aisyah bt Abu Bakar. 3] Hafsah bt Umar. 4] Ummi Habibah bt Abu Sufyan 5] Hindun bt Umaiyah. 6] Saudah bt Zam'ah 7] Zainab bt Jahsy. 8] Zainab bt Khuzaimah 9] Maimunah bt Harith. 10] Safiyah bt Huyai. 11] Juwairiyah bt al-Harith. 12] Mariah bt Syam'un.
Anak-Anak Rasulullah : 1) Qassim 2) Abdullah 3) Ibrahim 4) Zainab 5) Ruqaiyah 6) Ummi Kalthum 7) Fatimah Az Zahra'
Tanda istimewa: Cop kenabian di antara 2 bahu yg sentiasa dinaungi olih bayangan awan kemana sahaja baginda berada.
Warna kehemaran :
Hijau, putih Sabda Rasulullah SAW: "Sesiapa yang menghidupkan Sunnahku,maka sesungguhnya dia telah mencintai aku.Dan sesiapa yang mencintai aku nescaya dia bersama-samaku di dalam Syurga." (Riwayat Al Sajary daripada Anas)

-Dan emma ade sedikit research sikit2 bab makan kegemaran NABI kita :)

Makanan kegemaran RASULUALLAH:
1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup.
2. Kurma – Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan.
3. Buah Tin – Buah dari syurga. Boleh mengubati buasir. 4. Anggur – Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut
5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Elok diminun waktu pagi dengan air suam.
6. Tembikai (Segala Jenis) – Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi perwatakkan dan wajahnya.
7. Susu – Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan. Menguatkan belakang,memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata, membuang kelupaan.
8. Cendawan – Baik untuk mata, perancang keluarga.
9. Minyak Zaitun – Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan, merawat radang perut.
10. Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan & bisikan syaitan selama 40 hari.
11. Air – Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk. Mudah mendapat sakit pada hati~

setiap makanan y nabi kita makan bukan suke2 makan tapi bersebab kn kawan2 sume ? subhanallah ! 
SAlAM MAULIDUR RASUL 1435H . ✅  
اَللَّهُمَّ صَلِّى عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ
اَللَّهُمَّ صَلِّى عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍاَللَّهُمَّ صَلِّى عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ


No comments:

Post a Comment