LE'SANDA SWEET FOUNDATION [ FOUNDATION VIRAL MASA KINI ]

Wednesday, 24 August 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri , Maaf zahir Dan Batin yeAAAAh .

Penulis : emma diana Masa : Wednesday, August 24, 2011 Comments : 2 Labels :
belum raya tapi da create sal nak raya .
ala apedehal .
x nak ktinggalan nye pasal . 
walaupon busy keje kn ?
terutama skali .
di bulan ramadhan yang mulia ni ;
emma nak ambil ksempatan y ade .

emma nak said .

SELAMAT HARI RAYA 
AIDILFITRI .
MAAF ZAHIR DAN BATIN ,

Ampun Dan Maaf ..
*maaf atas segala apa yang pernah buat kawan2 y at lua sane tersinggung hati .
*kalau2 emma penah terkasar bahasa .
*kalau2 emma pernah buat hal , terkadang emma pon xprasan ,
*kalau2 emma pernah melukai jiwe anda semua .
*kalau2 emma pernah tercuit ke , lempang ke , tolak y mengganaz ke ,
*kalau2 emma pernah terkasar bahasa dlam bicara .
*kalau2 emma pernah termarah dan tak kena ngan tempat nya ,
*kalau2 terpekik terlolong at telinge ke at opis ke . 
*kalau2 emma pernah terpinjam atau terambil harta benda dan termoody ,
*kalau2 emma pernah terumpat bila berbicara .
terkadang kesalahan kita , tidak kita sedari .

dihari yang mulia ni ,
emma menyusun sepuluh jari ,
ingin meminta maaf .
kerana aku masih bernama manusia . pastinya tidak pernah terlepas dari dosa .
semoga dimaafkan .
salam Aidilfitri maaf zahir Dan batin .

ade bingkisan sikit ,
gambar je pon .
:)



dari kami sekeluarga . raya jempot la dtg ke rumah . bawah 13 tahun je mak n ayh bagi wet raya .
:))

10 jam yang lalu · ·
 

Friday, 19 August 2011

zakat !

Penulis : emma diana Masa : Friday, August 19, 2011 Comments : 2 Labels :
Assalamualaikum...

zakat..
semua orang tahu ape itu zakat betul tak,untuk arini aku nak berkongsi sedikit pasal syarat2 sah wajib bayar zakat,mugkin dengan perkogsian ini dapat kita sama-sama menambahkan sedikit sebanyak pasal zakat,aku tau semua orang mesti dah tahu punya,bohong la kalau tak tau kan......takpe la,ini sekadar untuk kita mengingati tentang syarat2 sah zakat je....

syarat sah wajib zakat:

ISLAM
-zakat dikenakan keatas orang islam.

MERDEKA
-Hamba abdi tidak wajib berzakat kecuali zakat fitrah.
Bagaimanapun ,tidak akan timbul persoalan hamba abdi masa kini,
tetapi syarat merdeka masih lagi dikekalkan 
sebagai satu syarat wajib berzakat

MILIK SEMPURNA
-Harta yang dimiliki mesti sempurna dalam seseorangan
dan tidak bersangkutan dengan orng lain,
Pemilik juga dapat menggunakannya dan memperoleh
manfaat daripadanya.

CUKUP NISAB
-Nisab adalah paras nilai minimum yang menentukan sama ada wajib
atau tidak sesuatu harta dikeluarkan.
Nisab adalah besamaan dengan 85 gram emas nilai semasa.
nilainya kira-kira rm10,300 (bergantung pada harga emas semasa)

CUKUP HAUL
-Cukup haul bermaksud genap setahun harta simpanan

NIAT UNTUK BERNIAGA
-syarat ini hanya bagi zakat perniagaan sahaja

ni la sedikit sebanyak syarat2 wajib zakat,ada lagi sebenarnya daripa sumber-sumber yang aku baca,contohnya macam zakat emas dan lain-lain,kira ok la kot kita kongsi sikit-skit ,dan secara tak langsung untuk aku dan rakan lain tetang syarat wajib zakat ni...kan2..


 INGAT TANGAN YANG MEMBERI,LEBIH BERMAKNA DARI TANGAN YANG MENERIMA


p.s: jangan lupa korang bayar zakat fitrah korang tu tau,besar pahalanye,lagi pun ianya wajib 
*please take note ye*

ok done.sELAMaT BErPuasA,daN sElaMAT BerAMAL
SALAM

Thursday, 11 August 2011

sesengal ubi ,

Penulis : emma diana Masa : Thursday, August 11, 2011 Comments : 0 Labels :
nak gak update blog . lame benor x update , ( ceh padahal baru semalam update * ) . cter pasal smlam jap . mmg aku pelupa . pelupe sangat2 . pegi keje xbawak hp . xbawak pas , xpkai perfium , macm2 la aku lupe . tapi mmg serius LOL aku buad keje tenang tanpa HP , beter xpayah pkai hp rite ? HAHAHAHA . tapi xley ouuuhh , sian hp aku menderita menjerit2 kat loker bilik aku . SIAN2 . dan2 lak arini sume keje stle , and and and , aku terlebih over tyme LOL , bole lak xpasan da kol 10 malam , mmg dan2 nak balek cepat2 la kn . sbelom 2 , ade g story oke , pagi 2 aku xsahor , mmg x bagun la aku lau da membute pon kol 3 pagi . mmg xnak sahor pon . tapi JANGAN IKOT CARA AKU oke , menyusah kan diri . pulak keje dlam icon , sejuk je , so mmg tak terase hauuuuss la kn . tapi ble bos aku dah bersua ,,, makkkk aihhhh ! buad keje sane sni . penat lorrhh ! tapi xpe , hati ikhhlas buad sume 2 , hanye tuhan je y dpat pertimbng kan pahala dosa . xnak riak oke . bgtaw je :p  ____ baget nak berbuka t mkan sedap2 la kan . tapi hampeehh ! tak de sape pon y out dari opis g bazar , sedey je . tapi tak pe , tak kesa pon , so buka tadi teh 'o' pekat nye , kurang manis oke , n biskot 4 keping ( diet eeh ?) xde makne nye , mmg nak diet pon , gemok sngat rimass seyyh , pon bole la buka pe y ade . jnji makan oke , nak manis kan mulut ngan kurma mmg xde la . sowg pon at opis 2 xde bawak buah kurma , lovekurma oke , lantak laaah sape y xske . punye la kusyuk keje , aku tol2 nak abis kan POD y ade at ats table aku 2 , da berselerak oke . naik meluat aku . dah la 8augusta ku kne tiaw ngan boS n manager , terok kn ? HAHAHHAHA . tapi xpe , dowg bukan maki hamun aku pon . nasihat je kot . aku syang dowwhh at BOS aku . due2 laki2 lak . HAHAHAHA . syang xkmane pon oke . da kawen due2 owg itu lorrh . balek keje je smpai umah kol 10 lbh . ttbe lak mohd idhar ajk mam at luo . taw2 je aku lapa , tapi xla lapa ane , lapa ngan MILO ice je oke . nak sngat . ( menggemokkan oke . ) aku x la mam besar . maggi soup je . mmg aku amal kan makn soup je ble mlam , tak nal nasi2 ni . beban perot aku . jnji xmkan sekenyang2 y mungkin oke . emma rimas kalau kenyang sngat , nak jalan ke pe ke , mmg rimas . mate akn ngantok oke ble mam bnyak2 . alaa mkan pon kat mamak kedai . xla grend ane pon . HAHAHAHA . jnji mkan oke . 2 must penting . balek je , mmga kau mandi n teros on9 . bese la layn FB y baru 2 , alaaaa buad2 xtaw lak Emma Diana II oke . haaa , cepat add emma , :p emma open je fB , notifi....... berlambak cm sampah da aku tngok , text inbox je da nak dekat 5o . mmg aku xlayn la . HAHAHAHA . padan muke , ngat kau lyn la inbox 2 ? x penting oke . ne y penting je aku bukk . g pon aku da terkene oke , virus hawau 2 . xmcm ********  la kan , bagi2 virus kat aku . aku lak xtaw bende 2 ttbe nak jdi cm ni . 2 y buad fb bru . hohohohoh . tapi xpe , aku bhgia oke . :p mlam ni mmg kawan2 fb aku , terutama kawan skola lame ( smk irshad ) borak ngan aku . masok air thap gaban . dah lame tak bergurau tahap gila vavi , HEHEHEHEH . kasar suda , (tapis da 2 ) oke ,. ape2 pon hari ni mlam khamis , mlam segala penghulu bagi 1 pasangan y dah kawen n nikah oke ,pham2 suda . y xkawen 2 , mlam keliwon oke . HAHAHAHA . over suda .mcm2 terjadi oke hari ni . panjng sngat kang kowg xterbace . xpe sket2 je emma coret kan ntok hari ni ,


 MAAF : takade picture y harus ku papar kan :p


emma nak SAID nieyyhh :


misskat sseorang y bernama lelaki ,
misskat sseorang y bertahun2 jage hati ni ,
misskat sseorang y sedang menunggu diri ni ,
misskat sseorang y suke buad ema happy ,
misskat die , y pernah emma maroh2 , maki , ( bile dah bengang je oke )
kerana cinta dunia pon berperang .
demi cinta kita pon terlupa dunia .



Tuesday, 9 August 2011

bende y lame jgan dkenang .

Penulis : emma diana Masa : Tuesday, August 09, 2011 Comments : 2 Labels :
Slamat malam oke semua .
mlam ni nak story benda y lame jgan dkenang .
statment ni agak pelik . ttibe je nak cter bnda ni kn ?
emma ade story y kowg xpena nak taw ,
story ni baru je lagi .
fresshh . fresssh dlam ingatan emma .
emma stress . knape emma stress2 ni ?
sbb emma baru dkcewe kn . mybe ni lumrah orang y curang kn ?
oke emma curang buat ptame kalinye .
tapi emma syg sngat kat dak 2 .
emma terlbih cinte lak kat dye , cm ner ni ?
so xpayah nak pk sngat la kan korang .
emma couple ngan dye sehari je . sblom 2 emma mmg da scandel ngan dye lbh dari sblan .
knape scandel je ? asl xcouple ? kowang cm xtaw lak emma ni ade bF .
ngade giler nak scandel2 emma ni . than padan muke kau emma .
dkcewekn , knpe dkcewekn ? sbb dye taw emma ade bf . oke da kantoi .
mmg slah emma , kuo xbtaw . ala kuo pon ngan bF oke , tapi dye tataw pon , kau scandel je pon . dalam hati mmg nak setia ngan due2 kkasih gelap aku 2 , tapi mmmg xley .'nak2 lagi scandel aku ni dak opis aku . mmg ari2 dapt tngok muke dye . 




'' emma... zam mintk maap ok ... pas ni kte xpayh lg la nak msg ke coll ke .. azam ase hbungan ni xbole. az, xske orang tpu azam .. ok .. mule mmg azam pcaye kat emma .. tapi emma da tapi azam ,, mmg azam xbole trime la smua ni .. skt taw x ati ni .. xpe lah pas ni kite jgan brhbung lagi la yea . arap emma bhgia ngan dia .. perkara ni suatu y azm xske skali dye tpu azm xkan pcye lagiarap emma pham .. k smoga emma bahagia ngan pasangan emma k bye . salam , ''



lpas dapt je msg ni emma pon ....
emma tros menangis gler . knape emma nagis ? sbb emma da syg sngat kat dye . emma tc gler at dye . dye baik ngan emma . emma taw dye da bnci gler at emma . da nasib kn .
2 la curang lagi . so padan muke kau ..  y lame kmane emma ?
oke sblom 2 emma mmg jhat gler , maroh2 bf emma , nak sngat minx ptos . emma ni jhat .
1st tyme emma jhat gler . emma xpenah cm nu taw x , ntah la hati ni menguasai sgalanye .
emma da solo k skunk .
emma tros trang . mmg bf emma nak kat emma lek , tapi emma malu . knpe dye sanggop tggu emma ? knape dye syg kat emma ? emma smpai skunk mmg x trime dye g . 
tggu la saat nye nnti . emma hanye ingin bersndrian .
hati terluka . baru ku taw btapa perit nya hati terluka ..
salah aku sndri gak . oke  




KORANG SEMUA , JAGAN IKOT JEJAK EMMA ( EMMA TAW KORANG X CAM EMMA KN ? ) SO jadi diri sendiri OKE ,
JGAN NAK TIRU2 GAYA , SIKAP , PRANGAI ORANG Y PENAH ANDA TAW BETAPA PERIT NYA PMBALASAN NYE . :( 

Saturday, 6 August 2011

buka puase .

Penulis : emma diana Masa : Saturday, August 06, 2011 Comments : 2 Labels :
Salam .
slamat alam buat semua kengkawan oke . 
pejam celik pejam celik . da nak masok 7 hari kite pose kn ?
haaa , meriah kan taon ni . tapi low ade y x terase meriah 2 , terplang la k ?
hehehehehe . jiwe lain2 kot .
oke emma tadi ade funtion sket ( ceehh mcm la besar sngat funtion 2 )
HEHEHEHE . buke pose beramai2 ngan ahli2 keluarga sebelah emak emma .
sngat meriah . lagi2 kakak aku n kakak2 sedare aku y da ade ank .
kire ank buah la .. so lagi bertambah meriah . bnyak budak2 . n terase la bahang nye blan puase ni . banyak gak la lauk pauk n kuih muih yang makcik2 emma bawak ntok juadah buka pose tadi , amat2 sedap . n kentucy pon ade oke . mmg nagadp ayam dlu la tadi , hehehehe . oke emma x ngat lauk y snbnyak y mungkin tadi . tapi emma ade gak ingat pe y emma makan , oke aym kFC tadi 2 , roti jala , ala sket2 je emma mkan , kate nak diet , pas2 ade plak creamer , y 2 dah tentu la emma x mkan , bnde2 y pelik mmg buat emma akan geli perot . n mule la nak muntah , so emma jauh kan dari mkanan y x dduga . walaupon sedare2 ckap sedap . kalau perot ku ley trime mybe aku telan je , ni ngan tekak2 aku pon x ley accept . ehehehehe . mak emma ade la bawak sket lauk . emmm, nak taw x lauk pe ? emmm asam pedas ikan pari kot , hehehehe , emma pon xrase , jngok dapor pon x petang smlam , yela emma bz kit smlam , mmg xsmpat nak nolong eaahh , eheheh . n ngan begedel y jawe2 taw la bnda ni . alaa kawan2 emma y x jawe pon taw xkan u all xtaw kot kn ? emm sdap gak la . x lupe ngan bubur LAMBOK bkan lambak k ? hehehehe , setiap kali blan pose must ade kalau x pasan 2 mmg xtaw nak kate pe la kn ? ahahahahaha .
( pas ni cari eah ) , hehehehe . pekene lak ngan air sunquid , manis n kaw2 sejuk nye . tyme buke pose 2 , meriah , emmm smbil aku mkan aku tngok gelagat sedare2 aku , sepupu2 aku , abg2 sedare , adk2 sedare , makcik2 n pakcik2 aku x lupe riak wajah ank2 buah aku . alalallolololololo sweet nye , bahgie weyyh , terase gler , sume sporting bagai . oke after brbuke mule la makcik aku sowng ni kutip dwet at ank2 buah n makcik2 , alaaaa , beli mercun n bunge api je , heheheheh , dpat gak la dowg colec ntok ank2 buah aku , x meriah kot xde ank buah rmai . so ni ade ank buah rmai lagi meriah la mlam 2 , beli mercun , bunge api . ahahahaha i like mercun bola ! bunyi nye bagai nak pekak telinge . ngan mercun roket bagai giler aku tngok melambak , abg sedare aku lak ade 1 kotak mercun roket taon lpas nye KATE NYE la . alaaaaa , jnji main . ahahaha , mmg x g terawih la , dah dok melayan karenah depa sume . bahgia bahgie . hehehehehehehehehehehehe ,
anak2 buah aku mmg d bagi main bunge api je , heheh , akunk bnge api ade y warne warni taw . maju suda , y bujang2 lagi meriah kan keadaan , main mercun , bunyi kuat2 , wwooaahh ske2 , bkan snang nak dpat kmpul reramai y mcm ni skali .
soe la yeah entry sngt2 la panjang . so , 2 je y aku nak story . 


P/S : JANGAN SESEKALI MAIN MERCUN YANG TERLAMAPAU . 
PADAH JAWAB NYE WEYYHH . 
KANG ADE GAK Y X RAYE .SO BE CARE FULLY OKE ?