Followers yang baik hati

IKLAN

IKLAN

Tuesday, 28 June 2011

saya nak berubah .

Penulis : emma diana Masa : Tuesday, June 28, 2011 Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum .
selamat malam sume .
selamat ber bloger yea !

petama sekali sya nak gtaw .
saya da bz .
on9 malam jew .
nak update pon malam je .
saya da x se free2 y dlu . :)
hehe .
be happy k ?

oke , emma nak open story ni . 
emma nak share is caring .
hhahhaa
emma nak ubah hidup emma .
denga cm serius kn ?
tapi mmg serius pon .
emma nak ubah mane y kurang .
emma nak usaha .

duit duit duit .
hutang keliling pinggang .
hohoh ..
emma sangat2 sedey .
emma x se happy dlu .
emma muram !
emma x kuat semangat mcm dlu .
emma nak ubah hdup emma
sangat sedey .
emma nak buat orang lain gembira .
emma nak buat hidup emma bia bersinar seperti dahulu kala .
emma nak buat ssuatu yang baru .
emma nak sume la .
ngade lak .huhuh
mmg serius la .nak sangt ,
ble emma da bjaya t emma akan buktikan pada kowg .

oke 2 je emma nak cerita .
si gadis yang bingung .

Friday, 24 June 2011

saya jatuh .

Penulis : emma diana Masa : Friday, June 24, 2011 Comments : 1 Labels :
selamat malam . 
nak update je malam . 
nak malan je update . 
hehehe . da 2 je yang ade mase ..
hehehe..

ni nak cerite ptg tadi nye kes .
aduuusshhh ...
saaakitt .
jatoh ...
ttibe aku jatoh n tros said cm 2 .

sdang2 nak balek keje . aku lalu jlan port klg yang sesak ngan lori .
kereta , lori kontena sebesar2 alam .
wahhh , nak block2 krete ni .
ttbe lak mate aku silau .
aduuui , mmg ase nye xde harapan la .
aku pon men terjah je block sne sni .
ttbe lak . mtor dari blakang laggar aku .
woooooooaaaahhh ,
mjur tyme 2 trafic light merah . 
btol2 lak kpala aku kat dpan tayar lori trellar ,
btol2 maut tyme 2 , 
law trafic light hijau mmg aku da maut da weeyyhh .
ak tekat n aku smpat cpai beg aku blek .
yang langgar aku 2 uncle india (tua).
aku juz snyum tanda x de cedera ape2 .
sbb tyme 2 mmg xrase g pedih nye .
n mmg x smpat nak tngok2 luke ,
sbb motor mmg bnyak bhenti .
dsbb kan aku la .
wahai emma . knape cuai !!
3 min 2 lampu hijau . alhamdulillah aku oke ,
dalam pejalanan nak kerumah lak .
ak sajje nak bg msg at bf y aku jatuh ,
mmg nak gtaw y aku jatuh , sblom 2 ade gak jnji nak jmpe jap .
nak bagi barang .cari2 x jmpe lak hp aku .
wahhhhhhhhhhhhhhhh .
mmg tekad giler , bia la hp trtinggal at sne (atas jalan) .
mmg hati da hampeh , bekecAi , luluh .
mmg da x pk y hp 2 ade g . bia la hp 2 . huhuhuhu
ttbe lak nak amk knci rumah at bhagian poket dpan beg . 
ya allah !!!
aku btol2 x menduga .
alhamdulillah . hp aku . masih ad at cc aku . ttbe lak air mata kuo .
xtaw la . mybe sebak . da la nasib cm ni . huhuhuh
mmg cpat2 call bf emma , gtaw pe y terjadi pade emma tadi .
mmg kcewa la , fox motor bengkok sket .
brekk kaki da mlekat .
huhuh , sian la at aku .
btol2 pas ni tekad nak li kreta , insyallah .
krete ape pon x kesa . jnji kselamatan .

P/S :

SILA LAH BERHATI HATI DI JALAN RAYA ,
IKUT LA PERATURAN JALAN RAYA .
INGAT LAH PADA WARGA2 YANG HARUS DSAYANGI .
KALAU X CM NI LA PADAH YANG SAYA TRIMA SALAH SATU CONTOH NYA . 
OK ??

Thursday, 23 June 2011

reunion kali ke -2 ..

Penulis : emma diana Masa : Thursday, June 23, 2011 Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum .
salam 1 malaysia .
salam 1 bloger .
salam 1 world .

kali ni aku pning pk psal reunion .
reunion ngan kawan2 skola lama .
Sek Men Agama Irshadiah .nak pegi ke x ?
nak ke x ? mmg nak g .
tapi ngan kndri at umah sedara aku .
ngan nak hantar rombongan at home pengantin pompuan .
low x g reunion .
ntah ble lagi nk jmpe .
dah la 5 tahun terpisah . taun ni lak y dapt contac sume .
sume study , ntah ble lg depa akn free kn ?
mmg x tringat langsong date 25 june 11 
mmg bnyak funtion at cni .
aduuuh , pning kpala aku .

kawan2 .
kalau la d kata kan aku mmg btol2 x dapat datang ?
must kowg kate aku pe plak kn ?
mmg cadangan btol2 da ttop .
mmg dan sngat2 mmg xdapat nak dtg .
maaf la . mybe lain kali .
atau ade rezki aku akn jmpe korang sume .
sayang you all .
aku snagt2 rindu you all . 

Tuesday, 21 June 2011

No title

Penulis : emma diana Masa : Tuesday, June 21, 2011 Comments : 1 Labels :
Assalamualaikum .
slamat pagi bute .
salam 1 bloger xlupe jugak .

emma buangtebiat ke pepagi ni update ?
cam 2 la gamak nye .

actualy tadi kol 8.30 lpak home bf .
on9 fb ,
at sne ngantuk bkan men .
memberontak nak balek .
hahaha .
sbb pk esok nak keje .

so . .
bila da samapai home .
x nak tdow lak .
lagi2 ble da open blog n fb .
mmg nak membuat ssuatu y aneh je la .
:)

tyme ni lak tringat at bF saya .
my sayang muncet muchuk masham .
hehehek .

actualy da berabat x topup n x un9 .
ase cm setahun je . hahaha



oke 

2 saja untuk malam ni .

harap korunk sume dpat la tdow dgan lena k ?
assalamualaikum .
slamat malam k?

Sunday, 19 June 2011

happy father's day

Penulis : emma diana Masa : Sunday, June 19, 2011 Comments : 1 Labels :
assalamualaikum .
salam satu malaysia .
salam satu dunia .
salam satu bloger .

haaaaaiiii ..
diam x diam skrang da bulan june kan ? nak dekat pose n raya . hehehehhe
macam bulan lalu hari ibu . dan bulan ni lak hari bapa plak. 
;)


ayah , bapa , ayahNda , dady , abah , papa , abi , 
banyak lagi gelaran ntuk ayh kita kn ?

macm emma , panggil ayh je .
hehehe .
adik yang last je pggil bapak .
ntah dari ane akal pkiran nye ttibe nak pggl bapak . 
hehehehe ..

oke . nak crite ni .

dulu . . . .
antara umur emma dalam 7 tahun smpai 12 tahun .
ayah hantar pegi skola .
bli kan basikal .
beli kan baju skola , baju jalan2 .
mlam2 msti ade pnye kuar ngan fmily jaln2 naik kreta tngok lampu jalan at klg .
time 2 meriah ooowwwhh .

knape ayah suke marah2 dari emak ?
sbb ayah garang ke ?

x jugak .
sebab ayh sayang kan kite .
sebab ayah nak kite nak yang terbaik .
sebab ayah nak kite jadi ank yg soleh n solehah .


korang hargai x jasa ayah korang ?


semestinye ye kn ?
sebab , tanpa ayh siapa kita ddunia , 
siapalah kita di kandungan ibu , kn ?
so sayangilah ayah kita .
sejahat2 ayh kamu pon ,
dia ttap ayah kita , kn ?


ayah!! , sama saja manusia mcm kita .
semua ade ksilafan yang pernah kita buat .


ape ape pon saya sngat syang my father .
xsmbut , juz wish sahaja . 
:)




.
.
.
.
.


.
.


HAPPY FATHER'S DAY IN THE WORLD .


semoga ayah dapat yang terbaik ddunia dan di akhirat .
i love u so muchh my dad ..
saya sayang ayah saya .

antara pic memory emma n family .


happy father's day !

Thursday, 16 June 2011

seth tan + nora elena + kasih . . suda tamat . . .

Penulis : emma diana Masa : Thursday, June 16, 2011 Comments : 0 Labels :
Assalamualaikum .
salam semua .
hey guys ,
emma kali ni nak citer psal petang tadi pnye citer .

berat rase hati nak lpas kan cerita 2 .
sbb . . . .
sngat menyangat jiwa ,
orang yang sedang bercinta .
x kesah sebelom kahwin atau after kahwin .
sweet ,



permulaan cter ni agk bnyak konflek antara eid + nora elena .
mereka btunang ,
dan tak sangka lak .
jodoh mereka x pnjang krana . . . .
eid terlalu jelez dgan ape sahaja pergerakan , perbuatan , pergaulan .
antara nora elena dgan bos eid .
jan juga rakan housemate eid sndri .
dan dgan terburu2 ,
dye btol2 lpaskan nora elena bgitu sahaja .







ni antara pelakon2 yang berlakon dlam drama nora elena .
berbakat kan mereka .



Wednesday, 15 June 2011

KASIH IBU .SAYA SAYANG IBU SAYA .

Penulis : emma diana Masa : Wednesday, June 15, 2011 Comments : 0 Labels :

Assalamualaikum .

sahabat emma semua .
malm ni juga emma nak share seberapa sajak .
hayati lah .
dan renungkan sejenak .
oke .
;)

sambil hayati . dengar la .





AJAIBNYA TANGAN IBU

Ketika kita lapar...tangan ibu yang menyuap,
Ketika kita haus...tangan ibu yang memberi minuman,
Ketika kita menangis...tangan ibu yang mengesat air mata,
Ketika kita gembira...tangan ibu yang menadah Syukur,memeluk kita erat dengan deraian air mata bahagia,
Ketika kita mengantuk...tangan ibu yang dodoikan dengan penuh kasih sayang,
Ketika kita mandi...tangan ibu yang meratakan air ke seluruh badan,membersihkan segala kekotoran, 
Ketika kita dilanda masalah...tangan ibu yang membelai duka sambil berkata:Sabar nak, Sabar ye sayang.
Namun,
Ketika ibu sudah tua & kelaparan...tiada tangan dari anak yang menyuap,
Dengan tangan yang menggeletar, ibu suap sendiri makanan ke mulut dengan linangan air mata,
Ketika ibu sakit...di mana tangan anak yang ibu harapkan dapat merawat kesakitan ibu?
Ketika nyawa ibu terpisah dari jasad...
Ketika jenazah ibu nak dimandikan...
di mana tangan anak yang ibu harapkan untuk menyirami jenazah ibu buat kali yang terakhir.
Tangan ibu, tangan ajaib...
Sentuhan ibu, sentuhan kasih...
Boleh membawa ke Syurga Firdausi...
Ciumlah tangan ibu,
Sebelum ibu pergi bertemu Illahi & takkan kembali lagi...




 keinsafan bagi diri kita ,


sajak ni bukan emma yang karang . 
ttapi ustazah nur bayah .
emma snagt terkedu dan terharu .
emma nak share ngan korang ..
hayati la .
hanye ibu sahaja yang memahami karenah ank nya sndri .
segera lah minta maaf dkat ibu jika kita pernah menyakiti hati nya .
walau pun sdikit .
pasti dapat bau haruman syurga .
insyallah .
taat pada ibu .
:))







i love my mother .
very2 much mak !!
emma anak mu . 


Monday, 13 June 2011

hanya dengan 1 clik only .

Penulis : emma diana Masa : Monday, June 13, 2011 Comments : 0 Labels :

Assalamualaikum ,
bertemu lagi kita 
:)

Di zaman ICT dan Globalisasi ini kemudahan komputer dan email hampir ada pada setiap orang yang bekerja di sektor swasta juga kerajaan termasuk kepada pelajar-pelajar di kolej dan universiti. Kemudahan internet yang disediakan dengan kadar yang semakin munasabah menyebabkan kemudahan email ini menjadi semakin popular.

Pernahkah kita terfikir dengan satu “KLIK” sahaja akan menyebabkan mencurah-curah dosa yang di terima secara berterusan hingga hari kiamat.

Apa yang penulis akan bincangkan adalah berdasarkan dua buah Hadis Sahih berikut.


Mafhumnya::
Ibnu Mas’ud ra. berkata: Bersabda Nabi s.a.w. : “Tiada suatu jiwa yang terbunuh dengan penganiayaan, melainkan putera Adam yang pertama dahulu itu, mendapat bahagian dari penumpahan darah itu, kerana ia yang pertama membuka jalan untuk penumpahan darah.”(Diriwayatka n oleh Imam Bukhari dan Imam Muslim)

Yang dimaksudkan di dalam hadis ini adalah kisah pembunuhan Qabil terhadap Habil kerana Qabil dengki terhadap Habil yang berkahwin dengan kembarnya yang lebih cantik.
Mafhumnya:

Abu Hurairah r.a. berkata: Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesiapa yang mengajak ke jalan hidayat, maka baginya dari pahala seperti pahala (sebanyak pahala) pengikutnya, dengan tidak mengurangi sedikit pun dari pahala mereka. Dan sesiapa yang mengajak ke jalan sesat, maka menanggung dosa sebanyak dosa-dosa pengikutnya, dengan tidak mengurangi dari dosa-dosa mereka sedikit pun. (Diriwayatkan oleh Imam Muslim)

Bagi memudahkan kefahaman akan maksud hadis-hadis di atas dan berkaitan dengan konteks kehidupan kita pada zaman ICT ini, mari kita ambil iktibar dari kisah berikut.

Zack baharu tamat belajar di sebuah universiti kemudian di terima bekerja di sebuah syarikat ICT. Setiap pekerja dibekalkan dengan komputer, alamat email dan internet akses bagi memudahkan urusan kerja seharian.
Zack mempunyai ramai kawan dan mereka berhubung melalui email setiap hari. Masa lapang Zack diisi dengan melayari laman web lucah. Kegemarannya ialah memuat turun (download) gambar-gambar lucah itu kemudian berkongsi dengan kawan-kawannya melalui email.

Dia mempunyai “email group” dan ada 50 alamat email kawan-kawannya di dalam “emailgroup” tersebut. Sekali menghantar email, dia akan menghantar kepada “emailgroup” tersebut.

Selain daripada itu dia juga suka menghantar semula email yang diterima daripada rakan yang lain ke “emailgroup” . Di antara kandungan email itu adalah kisah-kisah yang mengaibkan seseorang seperti video klip bercium di dalam lif, kisah seluar dalam yang dijumpai di dalam periuk di restoran mamak dan seumpamanya lagi yang kebanyakannya adalah perkara-perkara yang nafsu kita seronok membacanya dan melihatnya tetapi hukumnya adalah jelas haram di sisi syariat Islam.

Pada suatu hari ketika pulang dari tempat kerja Zack terlibat dengan kemalangan jalan raya dan kembali kerahmatullah di tempat kejadian.

Di dalam Islam telah sepakat ulama’ bahawa hukum melihat gambar-gambar lucah, menyebarkan fitnah, membuka aib dan seumpamanya adalah haram serta berdosa kepada mereka yang melakukannya dan menyebarkannya.

Untuk memudahkan kefahaman, katakan Zack telah mendapat satu dosa kerana menghantar gambar-gambar lucah kepada kawan-kawannya. Gambar tersebut diterima oleh 50 orang kawan-kawannya melalui email. Kesemua kawan-kawannya seronok dengan gambar tersebut dan meredai perbuatan Zack maka setiap kawannya mendapat satu dosa manakala dosa setiap kawannya itu juga diberikan kepada Zack jadilah sekarang dosa Zack 1+50 = 51.

Setiap kawan-kawan Zack itu pula menghantar gambar tersebut kepada 10 orang lagi, maka sekarang dosa Zack akan bertambah lagi menjadi 1+50+500=551 dosa. Kemudian setiap sepuluh orang itu menghantar lagi kepada 10 orang yang lain, bertambahlah dosa Zack menjadi 1+50+500+5000= 5551. Begitulah seterusnya.

Zack telah meninggal dunia, email nya masih lagi tersebar, maka akan berterusanlah dia mendapat dosa selagi email itu berlegar di ruang cyber hingga hari kiamat.

Begitulah iktibar yang boleh diambil daripada apa yang berlaku kepada Qabil, setiap jiwa yang mati dibunuh kerana hasad dengki manusia, maka dosa membunuh itu akan juga sampai kepada Qabil hingga hari kiamat. Bayangkanlah berapa ramaikah jiwa yang telah kena bunuh dengan zalim sejak dari zaman nabi Adam hingga sekarang? Dan berapakah dosa yang terpaksa ditanggung oleh Qabil di akhirat kelak?

Berbalik kepada kisah Zack, katakan sebelum meninggal dunia, Zack telah sempat bertaubat, insya’Allah dosa manusia terus dengan Allah, seperti meninggalkan puasa, zakat dan solat fardu akan Allah ampunkan tetapi dosa kita sesama manusia hanya Allah akan ampunkan bila insan tersebut mengampunkan kita. Zack telah menyebarkan perkara yang menyebabkan orang lain berdosa, bagaimanakah dia nak mintak ampun dengan semua yang menerima email tersebut? Selagi mereka semua tidak mengampunkan Zack maka selagi itulah dia akan terima dosa hingga kiamat kelak.

Inilah malapetaka yang sangat besar pada zaman ICT ini. Dengan sekali klik sahaja saham dosa akan mencurah-curah sampai kepada kita.

Sebab itu setiap kali apabila kita menerima email, hendaklah berhati-hati, jika kandungan email itu adalah gambar lucah atau yang mengaibkan seseorang muslim lain atau sesuatu fitnah hendaklah segera dibuang dan jangan ada sedetik pun didalam hati untuk seronok dengan benda yang haram bagi mengelakkan kita dan pengirim dari berdosa.

Yang sebaiknya jika yang diterima itu haram, nasihatkanlah pengirim supaya bertaubat dan berhati-hati di masa-masa akan datang.

Sebaliknya jika kita menyebarkan perkara-perkara yang baik dan diredai oleh Allah SWT yang pastinya ganjaran pahala yang di terima pasti mencurah-curah selagi ia masih terus di sebarkan.



cpat2 la memohon ke pada NYa ya !
:)
Wallahhu’alam

starcruise ke ?

Penulis : emma diana Masa : Monday, June 13, 2011 Comments : 1 Labels :
Makkkkk Aiiihhhh ! 
Kapal apakah ini ?
siap ade kedai g dalam nye .. 
bnyak blik tdow lg .. 
da mcm kat bandar da .
hahha ..

oke . nak share sket ni . 
pengetahuan y saye perolehi la ..
eemm,
starcruise ni setahu saya .
dye belayar membawa pelancong .
mmg btol2 ats laut sahaja .
dan tengah2 laut .
mmg tenang kan kalau honey moon ..
untung lah . heheh

selalu nye orang yg belayar ikut starcruise ni dalam 3 bulan cm 2 la .
setiap negeri ade pehentian kapal ni .
so ade spe2 nak g bole je .
hehehehe

tengok 2 besar kn ?
dalam nye ntah brape bnyak blik dan cm ner la dye bahagi kn komplex .


mmg btol2 dkat tengah2 laut sahaja .


cube tngok y ni .
ssetenngah blik yg bkn vvip .
:)
smple .
tngok cm best jew ,
bangun2 je tngok laut biru , heheh



antara perhentian ntok pengkawal kapal berehat , 
cntek kn ?


ni dye blik vvip .
kn sye da kate . 
nak honey moon pon bole .
amat tenang ,
bg pasangan suami isteri y baru berkahwin .





bersih dan kemas .
mmg penting kan kkemasan kan ?


wooaahh siap ade spa !
suke suke suke .






ni antara waktu senja ,
lawa kan ?
cantek .



bawa family pon bole .
tngok 2 .
best nye .. 




GADGET YANG SYA ADA !

Penulis : emma diana Masa : Monday, June 13, 2011 Comments : 1 Labels :

ASSALAMUALAIKUM .

AGAIN RIGH ?

kali ni , aku nak share sket barang yang aku sayang .

my handfhone 
sonyericsson aino .
woooaaahh , cm gud2 jew . 
ahaaaa .
ni dia .


dye ade 2 colour but ,
aku berkenan ngan warna ni .
and skrang dah pon jadi milik aku .
















nak x , nak x ?
hahaha beli sendri .
oke . nak gtaw . 
aku bli hp ni hasil dwet y aku kmpul .
heheheh .
tapi y bad nye x de 3g ! ade pon kat blaang .
alaaa , ade aku kesah ?
hahaha .
xde spe pon nak 3g 3g ni ..
hahaha
my bF pon x minat . hehehe

oke !
yang ni lak my laptop .
minat yang ni .




tapi emma bli yang ni ..
sbb ..
tersendri . hahahhaa .
baget kot


acer pon acer la .
tapi best gak la .
banyak funtion . :)
so ape2 skunk at hujung jari je kn ?


ni pon !
ske sngat2 .

oke , skrg y aku idamkn xdpat g .


 ade pon abg pnye .
huhuhuh :(

tapi xpe , kne la usaha . :)
kn  ?
he2 . 2 la dye koleksi . heheheh
x bnya ane pon .

Exchange Link?